Vergeet mijn vorige recensie: dit alles is nu gedaan.
De zaak is sinds een paar maanden overgenomen door een koppel. Wim en Lie heten ze blijkbaar en veel hoogstaands moet je er niet van verwachten, sorry, maar ik heb er geen andere woorden voor. Ik heb er een praatje mee "trachten" te maken. Zij begreep onze vragen niet, gewoonweg uit domheid, en antwoordde naast de zaak. Hij heeft hoogmoed en denkt dat hij goed bezig is. En ik herhaal het iedere keer opnieuw: dit type mensen verschiet dan dat ze met zo een attitude in een periode van 1 à 3 jaar failliet zijn.
De uitgebreide bierkaart hebben ze van de vorige zaakvoerder behouden. Alleen was het grote bord boven de toog blijkbaar te duidelijk voor de klanten. Dat is verdwenen en er hangt nu ergens, naast de toog, een piepklein, slecht geschreven menukaartje waarop een paar keer gebroddeld werd (door het zoontje geschreven?). Heel het café moet dus telkens naar die toog komen, je moet je dan nog in bochten wringen ook, om dat te komen lezen. Als je al kan lezen met dat gedempt licht en een vergrootglas aan een kettinkje ernaast hangen is geen overbodige luxe.
Veel bierkennis heb ik niet opgemerkt en het was duidelijk dat ze dat ook niet belangrijk vonden. Let op: we spreken hier wel over een biercafé waar mensen verzorgd willen worden! Het beste bier ter wereld (naar mijn gevoel), een Rochefort10, drink je immers niet uit het flesje aan de toog op een barkruk. Dit moet met liefde behandeld worden. Het bier wordt hier achter de toog ingeschonken en je krijgt het flesje niet gepresenteerd op tafel. "Te veel werk" vinden ze. De etiquette vereist nu eenmaal dat het flesje op tafel komt, alleen nog maar voor het feit dat de klant de keuze moet hebben of hij de gist al dan niet mee inschenkt. Je krijgt dan wel toestanden die pure oplichting zijn zoals een Malheur12 (flesje van 33cl) dat voor mijn neus in een 25cl-glas uitgeschonken gezet werd. Ik maakte een opmerking waar de rest van mijn 33cl was, maar die werd weggewuifd. In de pompbak gegoten of opsparen totdat je een nieuw vol flesje hebt? Een Duvel werd dus ook ingeschonken gepresenteerd, met een schuimkraag van een tweetal centimeter. Walgelijk en meerdere Duveldrinkers geven dit gewoonweg terug.
Mensen, alstublieft, het minste wat je kunt doen als je een café wilt beginnen is een bier- en tapcursus volgen. Ik begrijp dit niet, maar in België is het nog altijd zo dat de eerste de beste oelewapper zonder enige kennis en ervaring een café kan beginnen. Je hebt een beginkapitaaltje nodig en je kan onmiddellijk starten. Zou men dit nu eens niet - bijvoorbeeld naar Nederlands model waar heel wat attesten nodig zijn - wijzigen om te voorkomen dat men toestanden zoals dit krijgt? En het dan maar op het rookverbod steken als men failliet gaat...
Sorry, het is spijtig, als je wat ouder wordt zie je je favoriete zaken een na een verdwijnen en dit is er weer een dat ik van mijn lijst mag schrappen. Ik zal binnen een paar jaar nog wel eens terugkomen als de zaak failliet is en opnieuw overgenomen wordt.
Réseaux sociaux